30 Temmuz 2011 Cumartesi

Girit_ Bölge Coğrafyası

Bölge Coğrafyası Yazdır E-Posta
Hanya Vilayeti 2376 km2 yüz ölçümü ve 150.387 nüfusuyla (2001 sayımı) Girit’in en batı bölgesidir. Doğusunda Retimno Vilayeti var ve diğer üç yanı 350 km uzunluktaki kıyıları sıcak Akdeniz , kuzeyde Girit Denizi ve güneyde Libya Deniziyle çevrilidir.
Onlarca zirvesinden en yükseği Pahnes (2454 m.) olan büyüleyici Beyaz Dağ Sırası veya Madares vilayetin bel kemiğini oluşturmaktadır.
Bu sıra Omalos (1080 m.) ve Askifos (730 m.) gibi yaylaları oluşturduktan sonra ve Agia İrini, Samarya, Aradena, İmvros ve daha birçok vahşi geçit ve eşsiz güzellikteki boğazlara ayrıldıktan sonra batıdan doğuya doğru devam eder ve Retimno Viyaleti yakınlarında son bulur ve kuzeyde verimli büyük bir ovanın yayılmasına izin verir.
En büyükleri Platanyas (Antik İardanos) ve Kiliaris olan hayat veren ırmaklara dönüşen kaynakların bol suyuyla ovayı döllüyor. Kisamos, Hanya, Armeni ve Georgupoli ovaları kalabalık ve turistik açıdan değerlendirilmiş Girit Denizi’nin kıyılarına kadar uzanır.
Kuzey kıyının çok çeşitli oymaları aralarında Kisamos, Hanya, Suda (Yunanistan’ın en büyük ve güvenli limanı) ve Georgupoli dört büyük ve limanları elverişli körfezleri bulunan dört büyük yarımada ve aynı adı taşıyan Gramvusa, İrini (Spatas), Akrotiri ve Drepanos burunlarından oluşuyor.
Kuzey Bölgesinin aksine, Beyaz Dağ sırası, batıda Paleohora ve doğuda Frangokastelo düzlüğü hariç güney ve batı sahillerini boğucu bir şekilde dar tarımsal toprakların içine sıkıştırmıştır. Bu da güney ve batı sahillerinin seyrek nüfuslu kalarak ve turistik açıdan az gelişerek vahşi ve bozulmamış güzelliğinin korunmasına neden olmuştur.
Ayrıca, güneyde Paleohora, Suya, Agia Rumeli, Lutro ve Hora Sfakion adlarındaki 5 küçük koy ve batı sahillerinde Livadi, Sfinari ve Stomio adlarındaki 3 koy büyük yolcu gemileri tarafından ulaşılamaz durumdadır. Hanya körfezinde Suda, Agii Teodori ya da Teodoru ve aynı adı taşıyan burnun ucundaki İmeri ve Agria Gramvusa adlı vilayet adaları küçüktür ve üzerlerinde insan yaşamamaktadır. Gavdos bir istisna olarak Girit adasının üzerinde yerleşim olan tek adasıdır ve Avrupa’nın en güney ucundaki yerleşim alanıdır. Bu ada, Hora Sfakion koyuna 23, Paleohora koyuna ise 32 deniz mili uzaklıktadır. Hanya Valiliği, ayrıca yalnız vilayetin değil tüm Girit’in tek doğal gölü olan, Apokoronas’ta bulunan Kurnas Gölü ile gurur duymaktadır. Düzlük olan Hanya’yı sulamak amacıyla daha küçük yapay bir göl de Agia Kidonia’da oluşturulmuştur. 
http://www.chaniacrete.gr/tr/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=38


Hiç yorum yok: