30 Temmuz 2011 Cumartesi

Girit_Sağlıklı bir ortam/ doğal kaynaklar

Sağlıklı bir ortam/ doğal kaynaklar Yazdır E-Posta
Girit uygarlığı çok eski zamanlardan beri doğayla çok yakın bir bağlantı içindedir ve Giritlilerin kendilerini çevreleyen dünyaya olan saygısı sadece yaşam biçimlerinden değil sanat ve dinlerinden de yansımaktadır. Çağdaş giritliler hala eski zamanlara ait bağı hissetmektedirler ve fazla bir çaba göstermeden çevreleriyle olan uyumlu bir birliktelik sürdürmektedirler.
Hanya Vilayeti’nin doğal çevresi, tüm Girit’te olduğu gibi çok iyi koşullarda korunmaktadır. Sahiller temizdir ve adanın iç kısımlarındaki vahşi doğa hiç bozulmamıştır. Zengin yüzey yapısı ve ılıman iklimi 300’ü bu bölgeye özgü 2100’ün üzerinde yabani bitkinin yetişmesine elverişlidir. Bu bölgeye ait hayvanlar da Girit doğasının mozaiğini tamamlamaktadır. Hanya Vilayeti’nde 8 bölge bulunmaktadır: sahil bölgesi, ova, dağ etekleri ve dağlık bölgeler, Alp etekleri ve Alpler, sulak alanlar ve geçitler, her biri kendi eşsiz bitki örtüsü ve hayvanlarına sahip koyaklar. Bu doğal yaşam alanlarının pek çoğu şu anda koruma altındadır (Platanyas- Gerani- Pyrgos Psiloneru- Maleme sahilleri, Agia Gölü, Kurnas, Gavdos, Gavdopula, Elafonisi Gölü, Gramvusa ve Agia İrini burunları, Natura 2000) ya da milli park olarak tanımlanmaktadır (Samarya geçiti)
Minos sanatının çok sevilen dekoratif motifi, deniz nilüferi (Pancratium maritimum) ve deniz menekşesi (Matthiola ticuspidata) deniz kaplumbağalarının (Careta careta) yumurtalarını bıraktıkları sahil bölgelerinde yetişmektedir. Bodur fundalıklar, Girit abanoz ağacı ya da “plumi” (Ebenuz Cretica), zeytin ağacı, turunçgil ağaçları ve düzinelerce yaban çiçekleri, Girit yaban faresi (Apodemus sylvaticus creticus) ile birlikte porsuk (Meles meles-arcalus ), sansar (Martes foinabunites), samur (Mustela nivalisgalinthias), yaban tavşanı ve kirpilerin yaşadığı doğal ortamı oluşturmaktadır.
Yarı dağlık bölgede siklâmen (Cyclamen creticum), prinos (Quercus coccifera) ve aspalatos (Calicotonome villosa) yetişirken biraz daha yüksekte dağlık bölgede akçaağaç (Acer sempervirens) ve Girit lalesi (Tulipa cretica) Kisamos’un kestane ağaçları (Castanea sativa) ormanları ve Beyaz Dağ sırasının selvi (Cuupressus sempervirens) ormanları arasında yetişiyor. Bu yükseklikte ayrıca Girit keçisi veya kri- kri (Capra aegagrus-cretica), dünyada eşi olmayan diken faresi (Acomys minus), yaban kedi veya furokatos (Felix silvestris-agrius) ve altınbaş kartal (Aquila crhysaetus), nadide boygunsur (Gypaetus barbatus) ve akbaba (Gyps fulvus) yaşıyorlar. Vilayetin birçok geçitinde ziyaretçiler yukarıdakilerden başka, en tanınmışı erondas veya Girit kekiği (Origanum diktamus) olan, neredeyse Girit’in tüm güzel kokulu ve şifalı bitkilerini bulacaklardır.
Her ilkbahar Hanya Vilayeti renk cümbüşü, sayısız çiçek açmış ağaçlar, fundalar ve çiçeklerle süslenmektedir ve şifalı bitkilerin kokuları havaya saçılmaktadır.
Hayvanlar alemi insanın varlığından hiç rahatsız olmadan kışlandıktan sonra tekrar kıra çıkmaktadır.
http://www.chaniacrete.gr/tr/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=36


Hiç yorum yok: