30 Temmuz 2011 Cumartesi

Girit besinleri

Girit besinleri Yazdır E-Posta
Girit’in insanoğluna en büyük katkılarından biri de Akdeniz Mutfağının en önemli parçası olan Girit Beslenmesidir.
Giritlilerin uzun yaşaması ve ölüm oranlarının düşük olmasının en büyük nedeni yüzyıllarca devam eden beslenme alışkanlıklarıdır.
Giritliler topraklarının sunduğu herşeyi yerler: meyve, sebze, ot, zerzevat, baklagiller, süt ürünleri ve ekmek.
Yemeklerine muhteşem kokulu baharatlar ekleniyor, bal veya pekmezle tatlandırılıyor ve nefis yerel şarapla eşlik ediliyor. Et günlük diyetlerinin önemli bir parçası değil. Girit beslenme modelinin bileşimleri insanın sağlıklı kalması için gereken doğal ürünlerin ideal dengesini sunmaktadır.
Bugün tüm Girit’te ve Hanya Vilayeti’inde Giritliler yüzyıllarca süren beslenme alışkanlıklarını koruma ve çağdaş dünyaya miras olarak bırakma çabasını göstermektedirler.
Vilayetin ovalık ve kıyı kısımlarında organik tarım üstün kalitede sebze, meyve, zeytinyağı, şarap, kuru üzüm ve tahıl vererek hızla artıyor. Basit sıkma yöntemiyle üretilen katıksız, kalp ve bir çok organın iyi çalışmasına bire bir olan zeytinyağı saf ve üstün kalitesiyle beslenmenin bel kemiğini oluşturmaktadır. Yemeklere mutlaka eşlik eden ve arkadaşlık öğesi olan şarap adanın iklimiyle tam bir uyum içimde olup antioksidant maddeler içeren yerel üzüm çeşitlerinden üretilmektedir. Bu üzüm çeşitlerinin yetiştirilmesinin en az 4000 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Kisamos Apokorona’nın, dağlık Selinos’un zeytinyağları meşhurdur ve Kisamos’un şarapları seçkindir. Apokoronas ve Kidonies’ te üstün kalitede turunçgiller, Kisamos’ta kestane ve Georgupolis’te fıstık yetişmektedir. Hanya Vilayeti’nin yarı dağlık ve dağlık bölgesinin sunacağı kendine has şeçkin ürünleri bulunmaktadır.
Güzel kokulu bitki ve otlar, iyileştirici özelikleri ve ilaç uygulamalarıyla, yemeklere tat katan baharatlar olarak ve çeşitli karışımlar içindeki kullanımlarıyla geleneklerin önemli bir parçası durumundadır. Giritlilerin çok fazla süt tüketmiyor olmalarına rağmen, Girit otları ve yaban bitkileri ile serbestçe otlanan keçi ve koyunlardan elde edilen sütten yapılan, kalsiyum ve besin değeri yüksek protein kaynağı olan, gravyer, kefalograviera, antotiro, staka gibi peynir tüketimiyle bunu telafi etmektedirler. Son olarak, arıcılık bölgeye özgü bitki örtüsü ve hoş kokulu bitkilerin olduğu alanlarda arıların tutulması ve beslenmesine dayanmaktadır, bal çıkarma işlemi de tamamen doğal yöntemlerle yapılmakta, vitamin değerlerini düşüren yüksek sıcaklıklar kullanılmamaktadır. Damızlık yetiştiriciliğiyle ünlü dağlık bölgeler Selino ve Sfakya ayrıca yüksek kalitede bal üretimine de başlamışlardır. Hanya’yı ziyaretinizde siz sadece kendinizi bu ürünlerin tadını çıkarmaya bırakacaksınız. Bitmez tükenmez çeşitlilikte Girit “ambrosia”sını deneyin: dakosu, burbulistus hohliusu (özel pişirilmiş salyangoz), stakayı, lor peynirini, gravyeri, kalitsunyayı (börek türü), deniz kestanesi salatasını, kakkavyayı, yerli keçiyi ve tavşanı. Girit bağlarının sunduğu ‘nektar’la kalbinizi ferahlatın ve soğuk bir tsikudya ve biraz sıcak ‘erondas’la sindiriminize yardımcı olun. Zaten tanrıların tanrısı Zeus da İdis Dağı’nda Girit topraklarının sunduğu ‘nektar ve ambrosia’yla beslenmiştir. 

http://www.chaniacrete.gr/tr/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=35

Hiç yorum yok: