Girit besinleri |
Girit’in insanoğluna en büyük katkılarından biri de Akdeniz
Mutfağının en önemli parçası olan Girit Beslenmesidir.
Giritlilerin uzun yaşaması ve ölüm oranlarının düşük olmasının
en büyük nedeni yüzyıllarca devam eden beslenme alışkanlıklarıdır.
Giritliler topraklarının sunduğu herşeyi yerler: meyve, sebze,
ot, zerzevat, baklagiller, süt ürünleri ve ekmek.
Yemeklerine muhteşem kokulu baharatlar ekleniyor, bal veya
pekmezle tatlandırılıyor ve nefis yerel şarapla eşlik ediliyor. Et günlük
diyetlerinin önemli bir parçası değil. Girit beslenme modelinin bileşimleri
insanın sağlıklı kalması için gereken doğal ürünlerin ideal dengesini
sunmaktadır.
Bugün tüm Girit’te ve Hanya Vilayeti’inde Giritliler
yüzyıllarca süren beslenme alışkanlıklarını koruma ve çağdaş dünyaya miras
olarak bırakma çabasını göstermektedirler.
Vilayetin ovalık ve kıyı kısımlarında organik tarım üstün
kalitede sebze, meyve, zeytinyağı, şarap, kuru üzüm ve tahıl vererek hızla
artıyor. Basit sıkma yöntemiyle üretilen katıksız, kalp ve bir çok organın iyi
çalışmasına bire bir olan zeytinyağı saf ve üstün kalitesiyle beslenmenin bel
kemiğini oluşturmaktadır. Yemeklere mutlaka eşlik eden ve arkadaşlık öğesi olan
şarap adanın iklimiyle tam bir uyum içimde olup antioksidant maddeler içeren
yerel üzüm çeşitlerinden üretilmektedir. Bu üzüm çeşitlerinin yetiştirilmesinin
en az 4000 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Kisamos Apokorona’nın, dağlık
Selinos’un zeytinyağları meşhurdur ve Kisamos’un şarapları seçkindir. Apokoronas
ve Kidonies’ te üstün kalitede turunçgiller, Kisamos’ta kestane ve
Georgupolis’te fıstık yetişmektedir. Hanya Vilayeti’nin yarı dağlık ve dağlık
bölgesinin sunacağı kendine has şeçkin ürünleri bulunmaktadır.
Güzel kokulu bitki ve otlar, iyileştirici özelikleri ve ilaç
uygulamalarıyla, yemeklere tat katan baharatlar olarak ve çeşitli karışımlar
içindeki kullanımlarıyla geleneklerin önemli bir parçası durumundadır.
Giritlilerin çok fazla süt tüketmiyor olmalarına rağmen, Girit otları ve yaban
bitkileri ile serbestçe otlanan keçi ve koyunlardan elde edilen sütten yapılan,
kalsiyum ve besin değeri yüksek protein kaynağı olan, gravyer, kefalograviera,
antotiro, staka gibi peynir tüketimiyle bunu telafi etmektedirler. Son
olarak, arıcılık bölgeye özgü bitki örtüsü ve hoş kokulu bitkilerin olduğu
alanlarda arıların tutulması ve beslenmesine dayanmaktadır, bal çıkarma işlemi
de tamamen doğal yöntemlerle yapılmakta, vitamin değerlerini düşüren yüksek
sıcaklıklar kullanılmamaktadır. Damızlık yetiştiriciliğiyle ünlü dağlık bölgeler
Selino ve Sfakya ayrıca yüksek kalitede bal üretimine de başlamışlardır.
Hanya’yı ziyaretinizde siz sadece kendinizi bu ürünlerin tadını çıkarmaya
bırakacaksınız. Bitmez tükenmez çeşitlilikte Girit “ambrosia”sını deneyin:
dakosu, burbulistus hohliusu (özel pişirilmiş salyangoz), stakayı, lor
peynirini, gravyeri, kalitsunyayı (börek türü), deniz kestanesi salatasını,
kakkavyayı, yerli keçiyi ve tavşanı. Girit bağlarının sunduğu ‘nektar’la
kalbinizi ferahlatın ve soğuk bir tsikudya ve biraz sıcak ‘erondas’la
sindiriminize yardımcı olun. Zaten tanrıların tanrısı Zeus da İdis Dağı’nda
Girit topraklarının sunduğu ‘nektar ve ambrosia’yla beslenmiştir.
http://www.chaniacrete.gr/tr/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=35 |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder